Рябкова BIOTECHNOLOGY (Биотехнология) Учебно-методическое пособие Казань Издательство КНИТУ 2012 1 УДК 802.0 (07) ББК 81.2 Англ я 7 Рябкова Г. <...> Предназначено для магистрантов и бакалавров, обучающихся по направлению 240700 «Биотехнология», студентов, получающих дополнительную квалификацию «Переводчик в сфере профессиональной коммуникации», аспирантов, а также для широкого круга лиц, изучающий английский язык. <...> How did the process of cheese-making start. 17 Unit 4. <...> How was penicillin’s special property discovered . 24 Unit 6. <...> Selective breeding as a form of biotechnology . 28 Part 2. <...> Properties of proteins and their transformations in the organism . 54 Unit 14. <...> Can ethanol and e85 reduce our use of fossil fuels? . 63 Unit 17. <...> Why is composting a beneficial process? . 71 Part 4. <...> Advances in microbiological processing of petroleum . 75 Unit 20. <...> Biotechnology and genetic diversity experts say risks and benefits of biotechnology must be weighed on a case-by-case basis. 127 Text 7. <...> The nucleus, genetic information and its transmission . 133 Text 8. <...> Для развития навыков письменного перевода предложены задания по письменному переводу текстов на русский или английский язык со словарем. <...> Задания по устному изложению на английском языке, а также задания по переводу на русский и английский языки дополнительных текстов дают возможность апробировать и закрепить новый лексический материал. <...> Прочитайте следующие интернациональные слова вслух и, основываясь на значениях соответствующих русских слов, определите их значение: biotechnology, fruit, fermented, physical, manipulations, type, therapeutic, population, organism, product, history, to control, gene, genetic, technique, recombinant, bacterial, molecule, to synthesize 3. <...> Подберите словам и словосочетаниям из колонки А эквивалентный перевод в колонке В А 1) human being 2) to breed animals 3) to ferment into 4) to be converted into 5) malt 6) hop 7) spongy 8) firm 9) fledgling 10) physical trait 11 <...>
Biotechnology_(Биотехнология).pdf
УДК 802.0 (07)
ББК 81.2 Англ я 7
Рябкова Г.В.
Biotechnology (Биотехнология) : учебно-методическое пособие /
Г.В. Рябкова; М-во образ. и науки России, Казан. нац. исслед. технол.
ун-т. – Казань : Изд-во КНИТУ, 2012. – 152 с.
ISBN 978-5-7882-1327-9
Пособие предназначено для занятий по курсу профессиональноориентированного
английского языка в области биотехнологий.
Содержит практические задания, тексты для домашнего чтения и
глоссарий. Направлено на формирование умений и навыков чтения
научно-технических текстов по специальности с целью извлечения
нужной информации, аннотирования и реферирования изучаемой
литературы, а также развития навыков устной речи по данной
специальности.
Предназначено для магистрантов и бакалавров, обучающихся по
направлению 240700 «Биотехнология», студентов, получающих
дополнительную квалификацию «Переводчик в сфере
профессиональной коммуникации», аспирантов, а также для широкого
круга лиц, изучающий английский язык.
Подготовлено на кафедре «Иностранные языки в
профессиональной коммуникации».
Печатается по решению редакционно-издательского совета
Казанского национального исследовательского технологического
университета.
Рецензенты:
доц. каф. иностранных языков
КНИТУ им. А.Н. Туполева Н.С. Аристова
доц. каф. контрастивной лингвистики и
лингводидактики К(П)ФУ (Институт
филологии и искусств) О.В. Хасанова
ISBN 978-5-7882-1327-9 © Рябкова Г.В., 2012
© Казанский национальный исследовательский
технологический университет, 2012
Стр.2
СОДЕРЖАНИЕ
стр
Введение ................................................................................................. 5
Part 1. Introduction to biotechnology ........................................................ 6
Unit 1. What is biotechnology .............................................................. 6
Unit 2. A long history of biotechnology ............................................. 12
Unit 3. How did the process of cheese-making start............................ 17
Unit 4. Did people first bake bread by accident .................................. 21
Unit 5. How was penicillin’s special property discovered ................... 24
Unit 6. Selective breeding as a form of biotechnology ........................ 28
Part 2. Biochemistry as a basis of biotechnology ..................................... 32
Unit 7. The science behind biotechnology .......................................... 32
Unit 8. Biochemistry .......................................................................... 36
Unit 9. Biochemical reactions ............................................................ 39
Unit 10. The cell ................................................................................ 42
Unit 11. The chemical elements essential to life ................................. 44
Unit 12. Fats ...................................................................................... 51
Unit 13. Properties of proteins and their transformations in the
organism ............................................................................................ 54
Unit 14. Enzymes .............................................................................. 57
Unit 15. Microbial enzymes: new industrial applications from
traditional screening methods ............................................................. 60
Part 3. Biotechnology in the environment................................................ 63
Unit 16. Can ethanol and e85 reduce our use of fossil fuels? .............. 63
Unit 17. How does bioremediation work? .......................................... 67
Unit 18. Why is composting a beneficial process? .............................. 71
Part 4. Biotech trends and european policy in the 21st century ................. 75
Unit 19. Advances in microbiological processing of petroleum .......... 75
Unit 20. Nutritive value of biomass .................................................... 78
Unit 21. Certain specifics of microbiological production of protein
biomass ............................................................................................. 82
Unit 22. Safety of protein biomass ..................................................... 85
Unit 23. Principles of control of microbiological breakdown of
hydrocarbons ..................................................................................... 89
Unit 24. Oxidation of n-alkane molecule ............................................ 92
Unit 25. Biotech trends and european policy in the 21st century .......... 95
Part 5. From biotechnology to bionanotechnology ................................. 100
Unit 26. Nanotechnology ................................................................. 100
Unit 27. The atom: old idea and the new reality................................ 104
3
Стр.3
Unit 28. Exploring the limits of nature ............................................. 109
Unit 29. Bionanotechnology ............................................................ 112
Part 6. Supplementary reading .............................................................. 115
Text 1. Biotechnology and the two -week revolution ........................ 117
Text 2. What is bionanotechnology? ................................................ 118
Text 3. Biomolecular design and biotechnology ............................... 120
Text 4. Principles of biotechnology .................................................. 122
Text 5. Can roses be mated with pigs?.............................................. 125
Text 6. Biotechnology and genetic diversity experts say risks and
benefits of biotechnology must be weighed on a case-by-case basis.. 127
Text 7. The nucleus, genetic information and its transmission .......... 133
Text 8. Principles of metabolic control ............................................. 135
Text 9. Essential fatty acids.............................................................. 137
Part 7. Практикум письменного перевода .......................................... 138
Glossary ............................................................................................... 141
Библиография ..................................................................................... 144
Приложения ........................................................................................ 146
4
Стр.4