О.Н. Федорова АНГЛИЙСКИЙ ЯЗЫК ДЛЯ ПРОФЕССИОНАЛЬНОГО РАЗВИТИЯ: РЕСТОРАННЫЙ И КЕЙТЕРИНГОВЫЙ БИЗНЕС ENGLISH FOR PROFESSIONAL DEVELOPMENT: RESTAURANT AND CATERING BUSINESS Учебное пособие 2-е издание, стереотипное Допущено Учебно-методическим объединением по направлениям педагогического образования в качестве учебного пособия для студентов высших учебных заведений Москва Издательство «ФЛИНТА» 2014 УДК 811.111(075) ББК 81.2Англ Ф33 Серия «Социально-культурный сервис и туризм» Главный редактор Д.И. Фельдштейн Заместитель главного редактора С.К. Бондырева Члены редакционной коллегии: А.Г. Асмолов, В.А. Болотов, В.П. Борисенков, А.А. Деркач, А.И. Донцов, И.В. Дубровина, М.И. Кондаков, В.Г. Костомаров, Н.Н. Малофеев, Н.Д. Никандров, В.А. Поляков, В.В. Рубцов, Э.В. Сайко Художник А.В. <...> English for Professional Development : Restaurant and Catering Business [Электронный ресурс] : учеб. пособие. <...> Автор UNIT I RESTAURANT BUSINESS ² The students studying commerce, economics and different aspects of public catering industry have to study many special terms and notions. <...> If you are one of them, before starting it you should be aware of every aspect of running a restaurant: from setting up a business plan and finding financing, to designing a menu and an interior of the dining room or hiring and training a first-rate staff. <...> First, you should have a clear idea of the notion foodservice industry, its structure and origin. <...> Texts on Speciality Text 1: The Origin of Restaurant Business PREREADING TASKS SPECIAL TERMS Exercise 1. <...> Read and remember the following words and collocations paying attention to the pronunciation and meaning of special terms: restaurant tavern traiteur table dhфte (table of <...>
Английский_язык_для_профессионального_развития_ресторанный_и_кейтеринговый_бизнес_(1).pdf
УДК 811.111(075)
ББК 81.2Àíãë
Ô33
Серия «Социально-культурный сервис и туризм»
Главный редактор Д.И. Фельдштейн
Заместитель главного редактора С.К. Бондырева
Члены редакционной коллегии:
А.Г. Асмолов, В.А. Болотов, В.П. Борисенков, А.А. Деркач, А.И. Донцов,
И.В. Дубровина, М.И. Кондаков, В.Г. Костомаров, Н.Н. Малофеев,
Н.Д. Никандров, В.А. Поляков, В.В. Рубцов, Э.В. Сайко
Художник А.В. Титов
Ô33
Федорова О.Н.
Английский язык для профессионального развития :
Ресторанный и кейтеринговый áèçíåñ. English for Professional
Development : Restaurant and Catering Business
[Электронный ресурс] : ó÷åá. ïîñîáèå. 2-е изд., стер. Ì.
: ÔЛИНТА, 2014. 368 ñ.
ISBN 978-5-9765-0019-8
Учебное пособие по английскому языку предназначено для студентов
и преподавателей высших учебных заведений, готовящих специалистов
в области экономики, бизнеса, управления и организации
торговли, общественного питания, гостиничного и ресторанного
бизнеса, и студентов, обучающихся по двухуровневой системе
высшего образования: бакалавриат и магистратура.
Пособие также рассчитано на предпринимателей, менеджеров,
и широкий круг читателей, интересующихся актуальными проблемами
современной экономики и менеджмента, желающих активно
использовать английский язык как средство профессионального общения
и развития.
УДК 811.111(075)
ББК 81.2Àíãë
ISBN 978-5-9765-0019-8
© Издательство «ÔЛИНТА», 2014
Стр.2
Сontents
ПРЕДИСЛОВИЕ ........................................................................................3
Unit I: RESTAURANT BUSINESS..........................................................6
Text 1: The Origin of Restaurant Business ...................................6
Text 2: Restaurants and Their Categories ...................................14
Text 3: Risky Business .................................................................24
Newspaper Reports: Restaurant Style Fit for Tsars ....................33
Unit II: PERSONNEL POLICY...............................................................42
Text 1: Personnel Structure .........................................................42
Text 2: Restaurant Jobs ...............................................................48
Text 3: Reward and Advancement in Restaurant Business .........55
Newspaper Reports: Chef Whips Up the Worlds Cuisine.........64
Unit III: MENU PROBLEM .....................................................................73
Text 1: Menus .............................................................................73
Text 2: Menu Planning ...............................................................80
Text 3: Some Basic Knowledge of Nutrition .............................87
Newspaper Reports: Designing Profitable Menus ......................95
Unit IV: FRONT-OF-THE-HOUSE....................................................... 105
Text 1: Dining Areas ................................................................. 105
Text 2: Styles of Table Service.................................................. 113
Text 3: Todays Plate Service and American Style ................... 119
Newspaper Reports: Silver Platters and Rechauds................... 128
Unit V: BACK-OF-THE-HOUSE.......................................................... 139
Text 1: The Kitchen .................................................................. 139
Text 2: Working Areas and Equipment..................................... 146
Text 3: Sanitation and Safety .................................................... 153
Newspaper Reports: Acquiring Kitchen Equipment for Your
Restaurant .................................................................................. 163
Unit VI: PURCHASING, RECEIVING AND STORAGE ..................... 173
Text 1: Purchasing ..................................................................... 173
Text 2: Receiving ....................................................................... 180
363
Стр.363
Text 3: Storage ........................................................................... 187
Newspaper Reports: The Easiest Way to Cut Your Food Cost 10% ... 196
Unit VII: THE FIELD OF ACCOUNTING ............................................ 205
Text 1: Cost Control .................................................................. 205
Text 2: Food and Labor Costs .................................................. 212
Text 3: Financial Records ......................................................... 217
Newspaper Reports: Prime Costs Controls ................................ 232
Unit VIII:SOME ASPECTS OF BEVERAGE SERVICE........................ 240
Text 1: Beverage Service ............................................................ 240
Text 2: Alcoholic Beverages ...................................................... 249
Text 3: Special Features of Beverage Service ............................ 258
Newspaper Reports: How to Start a Bar/Tavern ........................ 268
Unit IX: CATERING BUSINESS ........................................................... 279
Text 1: Catering ......................................................................... 279
Text 2: Hotel Catering Foodservices ........................................ 286
Text 3: Catering Policies for Private Events ............................ 293
Newspaper Reports: How Catering Works ............................... 303
Conclusion: Help Wanted: Restaurant Manager, Leader, Psychologist,
Referee, Food and Wine Connoisseur, and Chef .................................... 309
Glossary ..................................................................................................... 312
Grammar Review ....................................................................................... 344
Bibliography ............................................................................................... 362
Стр.364