ОРИГИНАЛЬНыЕ СТАТЬИ involved in acetoin biosynthesis and motility/biofilm formation by the virulence activator AphA and the acetate-responsive lysr-type regulator Alsr in Vibrio cholerae. <...> 14. oh y.t., lee K.-M., Barl W., raskin D.M., yoon s.s. (p)ppGpp, a small nucleotide regulator, directs the metabolic fate of glucose in Vibrio cholerae. <...> Characterization of Vibrio cholerae o1 el tor biotype variant clinical isolates from Bangladesh and haiti, including a molecular genetic analysis of virulence genes. <...> A phenotypical manifestation of these changes was a lack of ability to grow on a minimally nutrient medium supplemented with 1% carbohydrate, as well as compromised capacity for acetoin fermentation in the course of Voges−Proskauer reaction. <...> Possible causes of the degraded glucose metabolism are associated with the presence of snP in alsD gene that encodes acetolactate decarboxylase enzyme and is included into als operon, which, in turn, is engaged into acetoin generation, as well as with the hyper-expression of regulatory AphA protein controlling acetoin biosynthesis. <...> Key words : Vibrio cholerae, genovariants, glucose metabolism, acetoin generation, gene expression. <...> 1 , ИСПОЛьЗОВАНИЕ ПЕТЛЕВОЙ ИЗОТЕРМИчЕСКОЙ АМПЛИфИКАЦИИ ДНК ДЛЯ ВЫЯВЛЕНИЯ И ИДЕНТИфИКАЦИИ СИбИРЕЯЗВЕННОГО МИКРОбА ФБУН «Государственный научный центр прикладной микробиологии и биотехнологии» Роспотребнадзора, 142279, Оболенск, Россия; 3Всероссийский научно-исследовательский институт сельскохозяйственной биотехнологии, РАН, 127422, Москва, Россия 2Институт общей генетики им. <...> Н.И. Вавилова РАН, 117971, Москва, Россия; Представлены результаты выявления и идентификации штаммов Bacillus anthracis в реакции петлевой изотермической амплификации ДНК (lAMP) с использованием оригинальных праймеров, оптимизированных условий и термостабильного фермента ДНК полимеразы. <...> Показано, что реакция позволяет воспроизвоДля корреспонденции: Александр Николаевич Мокриевич, канд. мед. наук, рук. отдела особо опасных инфекций ФБУН <...>