Пробиотические продукты и кисломолочные напитки в питании детей раннего возраста: необходимость персонификации А.И. Сафронова, И.Я. Конь, Т.В. Абрамова ФГБУН «Федеральный исследовательский центр питания, биотехнологии и безопасности пищи», Москва, Россия Probiotic foods and fermented milk drinks in infant nutrition: A need for personalization A.I. <...> Рассмотрены результаты исследований по изучению эффективности пробиотических микроорганизмов в питании детей. <...> Рассмотрены вопросы включения пробиотических штаммов бифидобактерий ВВ-12 в состав отечественных продуктов детского питания. <...> Представлены данные, которые показывают, что, несмотря на значительное сходство механизмов действия пробиотических продуктов и кисломолочных напитков, их высокой пищевой ценности и органолептических свойств, конечный клинический эффект может существенно различаться. <...> Пробиотические продукты и кисломолочные напитки в питании детей раннего возраста: необходимость персонификации. <...> It deals with the results of investigations of the efficacy of probiotic microorganisms in infant nutrition. <...> The issues of supplementing the Russian infant foods with probiotic Bifidobacterium BB-12 strains are considered. <...> The paper presents the data that show that despite the considerable similarity of the mechanisms of action of probiotic foods and fermented mild drinks, their high nutritional value, and organoleptic properties, their final clinical effect may vary greatly. <...> It also gives the results of a number of studies of the comparative clinical efficacy of fermented milk drinks and probiotic foods in 3–14-year-old children with acute enteric infections, which in combination with the data available in the literature suggest that there is a need for personalized recommendations on the use of the above foods in infant nutrition. <...> Key words: infants in the first year of life, nutrition, fermented milk drinks, probiotics. <...> Fuller определил пробиотики как «живые микробные добавки к пище, которые <...>