Серия «Special English for universities, colleges» С.Б. ЖУЛИДОВ THE RESTAURANT BUSINESS Рекомендовано Учебно-методическим центром «Профессиональный учебник» в качестве учебного пособия для студентов высших учебных заведений, обучающихся по специальностям сервиса 230000 Москва УДК 811.111(075.8) ББК 81.2Англ-923 Ж87 Р е ц е н з е н т: канд. пед. наук Е.Ю. Илалтдинова (и.о. зав. кафедрой иностранных языков Нижегородского государственного педагогического университета) Главный редактор издательства кандидат юридических наук, доктор экономических наук Н.Д. Эриашвили Жулидов, Сергей Борисович. <...> Ж87 The Restaurant Business: учеб. пособие для студентов вузов, обучающихся по специальностям сервиса 230000 / С.Б. Жулидов. <...> RESTAURANTS — ROLE IN SOCIETY AND MARKET Case Study: Corporate profile: Red Lobster (part 1) From time immemorial…: Bread and circuses Unit 2. <...> RESTAURANT CONCEPT AND AMBIANCE Case Study: Corporate profile: Red Lobster (part 2) Unit 3. <...> McDONALD'S Case Study: Corporate profile: Planet Hollywood (part 1) From time immemorial…: In the sweat of one's brow Unit 5. <...> CHICKEN AND PIZZA Case Study: Corporate profile: Planet Hollywood (part 2) Additional reading: Pancake, sandwich, family, ethnic restaurants Unit 6. <...> HOTEL RESTAURANTS Case Study: Ensuring guest satisfaction From time immemorial…: The horn of plenty Unit 7. <...> HOTEL BARS Case Study: Bartender, I'll only have water Unit 8. <...> DUTIES OF MANAGERS, HOSTESSES, AND SERVERS Case Study: Friday evening at a casual restaurant From time immemorial…: Money has no smell Unit 10. <...> RESTAURANT FORECASTING AND SUGGESTIVE SELLING Case Study: Personal profile: Executive chef From time immemorial…: To kill the fatted calf Unit 11. <...> FOOD PRODUCTION Case Study: A day in <...>
The_Restaurant_Business._Учебное_пособие._Гриф_УМЦ_Профессиональный_учебник._(Серия_Special_English_for_Universities_and_Colleges).pdf
УДК 811.111(075.8)
ББК 81.2Àíãë-923
Æ87
Р е ц е н з е н ò:
канд. пед. наук Е.Ю. Илалтдинова
(и.о. зав. кафедрой иностранных языков Нижегородского
государственного педагогического университета)
Главный редактор издательства
кандидат юридических наук,
доктор экономических наук Н.Д. Эриашвили
Жулидов, Сергей Борисович.
Æ87
The Restaurant Business: ó÷åá. пособие для студентов âóçîâ,
обучающихся по специальностям сервиса 230000 / С.Б.
Æóëèäîâ. — Ì.: ÞÍÈÒÈ-ÄÀÍÀ, — 239 ñ. — (Ñåðèÿ
«Special English for universities, colleges»).
ISBN 5-238-01047-8
Агентство CIP РГБ
Цель пособия — способствовать дальнейшему формированию и совершенствованию
речевых навыков и умений студентов в профессиональной
для них сфере коммуникации — ресторанном бизнесе.
Пособие включает в себя аутентичные тексты из оригинальных американских
и британских источников по указанной тематике, а также современной
периодики.
Предлагаемая система лексических и речевых упражнений, а также
ситуативно-коммуникативные задания (Case study) призваны способствовать
развитию и совершенствованию речевых навыков студентов на заключительном
этапе обучения английскому языку.
ББК 81.2Àíãë-923
ISBN 5-238-01047-8
© Ñ.Á. Æóëèäîâ, 2006
© ИЗДАТЕЛЬСТВО ÞÍÈÒÈ-ÄÀÍÀ, 2006
Воспроизведение всей книги или какой-либо ее
части любыми средствами или в какой-либо
форме, в том числе в Интернет-сети, запрещается
без письменного разрешения издательства.
Стр.3
CONTENTS
Предисловие
Методическая записка
Chapter I. RESTAURANT DEVELOPMENT
Unit 1. RESTAURANTS — ROLE IN SOCIETY AND MARKET
Case Study: Corporate profile: Red Lobster (part 1)
From time immemorial…: Bread and circuses
Unit 2. RESTAURANT CONCEPT AND AMBIANCE
Case Study: Corporate profile: Red Lobster (part 2)
Unit 3. FULL-SERVICE, SPECIALTY, AND FAST-FOOD
RESTAURANTS
Unit 4. McDONALD'S
Case Study: Corporate profile: Planet Hollywood (part 1)
From time immemorial…: In the sweat of one's brow
Unit 5. CHICKEN AND PIZZA
Case Study: Corporate profile: Planet Hollywood (part 2)
Additional reading: Pancake, sandwich, family, ethnic
restaurants
Unit 6. HOTEL RESTAURANTS
Case Study: Ensuring guest satisfaction
From time immemorial…: The horn of plenty
Unit 7. HOTEL BARS
Case Study: Bartender, I'll only have water
Unit 8. CLASSIFICATION OF BARS
Case Study: Norwegians ban smoking in bars
3
5
8
10
11
19
22
23
33
Chapter II. CLASSIFICATION OF RESTAURANTS AND BARS 36
37
Case Study: Corporate profile: Le cirque 2000 Restaurant 48
From time immemorial…: A mess of pottage
50
52
62
65
66
75
78
81
90
92
93
101
104
114
Стр.4
CHAPTER III. RESTAURANT OPERATIONS
Unit 9. DUTIES OF MANAGERS, HOSTESSES, AND SERVERS
Case Study: Friday evening at a casual restaurant
From time immemorial…: Money has no smell
Unit 10. RESTAURANT FORECASTING AND SUGGESTIVE
SELLING
Case Study: Personal profile: Executive chef
From time immemorial…: To kill the fatted calf
Unit 11. TYPES OF RESTAURANT SERVICE
Additional reading: French service
Unit 12. FOOD PRODUCTION
Case Study: A day in the life of a TGI Friday's kitchen
manager
Additional reading: Personal hygiene
CHAPTER IV. MENU PLANNING
Unit 13. TYPES OF MENUS
Case Study: A competition menu
Unit 14. COOKS AND EQUIPMENT
Case Study: Four seasons menu
Additional reading: Cooking up your brain
Unit 15. VARIETY AND EYE APPEAL OF MENU ITEMS
Case Study: The rise of the picnic (part 1)
From time immemorial…: A Lucullus feast
Unit 16. MEATS AND SALADS
Case Study: The rise of the picnic (part 2)
From time immemorial…: Adam's apple
Unit 17. DESSERTS AND BEVERAGES
Case Study: Cutlery thieves feed off Duma
From time immemorial…: The apple of discord
4
117
118
129
131
132
142
146
147
158
159
169
171
173
174
182
183
190
193
195
203
206
207
215
218
219
227
232
Addendum 234
References
239
Стр.5